tisdag 31 januari 2012

EKOLOGISKT

För mig är det en självklarhet att alltid välja ekologiskt och giftfritt när jag handlar och därtill närproducerat i den mån det går.
Men kan man lita på att produkten verkligen är ekologisk?
Svaret är nej.
Idag får man mer betalt för sin vara när man exempelvis odlar ekologiska grönsaker. Produktionen är dyrare för den som odlar och man får inte ut en lika stor skörd /m2 som vid konventionell odling
(vad konventionell odling är kan du läsa om här).
Ekologiskt uppfödda djur väger också mindre än sina kompisar inom den "vanliga" köttproduktionen.
Detta gör att konsumenten får betala ett högre pris i handeln för dessa varor. Självkart tycker jag att det är helt i sin ordning.
Jag betalar gärna lite mer för bra, näringsrik och humant framställd mat. Är det skralt i kassan får jag helt enkelt spara in på något annat.

Det är många som vill sko sig på ekotrenden och försöker lura oss konsumenter att köpa deras produkter till ett högre pris. Företag som utger sig för att vara miljömedvetna men som inte är det.
Detta sker tex genom att använda sig av gröna förpackningar som signalerar ett miljöriktigt val och att märka varan med "ekologisk", "organisk", "naturlig" osv.

En produkt får inte lov att kallas ekologisk om den inte är certifierad och kontrollerad av ett certifieringsföretag.
Det betyder att varan måste följa EUs regelverk för ekologisk mat och sedan vara kontrollerad av tex. KRAV eller Demeter.

Handlar jag i en större matvarubutik ser jag till att den ekologiska varan även är märkt med EU-lövet, KRAVeller Demeters logga. Jag kan då vara helt säker på att jag får det jag betalar för och därmed inte blir lurad.
Coop´s Änglamark och ICA´s i love eco är varumärken som i sig inte garanterar en ekologisk produkt. Se därför även till att den alltid är kontrollmärkt.

Skulle jag handla i en gårdsbutik som marknadsför sina produkter som tex giftfria eller liknande tycker jag dock att detta är helt ok. Jag får helt enkelt lita på odlaren och jag kan iallafall vara säker på att varan är därproducerad. En enskild liten odlare med egen gårdsbutik har helt enkelt för mycket att förlora på att lura mej.
Det kostar ju trots allt en liten slant att vara vara helt godkänd som kravodlare och få använda sig av loggan och odlar man i en väldigt liten skala så kanske det helt enkelt inte är tillräckligt lönsamt att få använda märkningen trots att man odlar utan gift.


  • KRAV-märkt mat
    Odlingen sker utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Genom att välja KRAV-märkt mat bidrar du till en bättre miljö och till ett öppet landskap med biologisk mångfald
  • I KRAV-godkänd djurhållning stimuleras djurens naturliga behov. Djuren föds upp med höga krav på etik och miljö
  • KRAV-certifierade ekologiska produkter är odlade, kontrollerade och hanterade enligt KRAVs regler för ekologisk produktion.
Mer om KRAV hittar du här.




Demetersymbolen är en märkning för certifiering och kontrollering av biodynamisk odling.
Biodynamiskodling är mer än att bara odla ekologiskt. Man ser till helheten och gården skall fungera som ett slutet kretslopp. 
Växtodling och djurhållning balanserar varandra för att så långt det är möjligt skapa en självförsörjande gårdsorganism. Endast hela gården kan certifieras (i motsats till en särskild gröda eller yta) och specifika metoder och naturliga preparat används för att främja jordens bördighet, växternas vitalitet och djurens hälsa.

Mer om Demeter hittar du här.

    måndag 30 januari 2012

    HÖGSTA BETYG









    Snacka om att ladda batterierna. Vilken helg jag har haft! Superdupergrym helt enkelt.
    Vi körde norrut vid halv 9 tiden och gled in i Helsingborg lagom till butikerna öppnade kl 10.

    Först ett besök i konshantverksbutiken Karla. Oj vilka fina äggkoppar!

    Helsingborg verkar vara ett mecka om man gillar secondhandkläder och prylar, tyvärr var dock inte lördag en bra dag att besöka dessa då många var stängda.
    Några var ändå öppna och både jag och Cicci fyndade rejält.

    Vi lunchade på cafe Mezo och jag kan varmt rekommendera detta. Meze (smårätter och röror) när den är som bäst. Mumma!!!
    Köpte några chokladpraliner på PB. Prova lakritsvarianten om du har möjlighet.




    En kopp te värmde gott före Spabehandlingen. 2 timmar lyx = vitamininjektion för själen.






    Middagen var helt fantastisk med "Plockemat från gårdens skafferi" till förrätt, Stekt torskrygg till varmrätt och fattig riddare m chokladsorbet till efterrätt.
    Mat för en kung... eller drottning!








    Morgonpromenad och därefter det bästa av allt-hotellfrulle.

    Betyget för resan blir 5 av 5 möjliga och jag kommer garanterat att komma tillbaka, förhoppningsvis till sommaren då Arild får chans att visa sig från sin bästa sida.

    Tack Rusthållargården för en fantastisk helg.

    fredag 27 januari 2012

    me myself and i




    Nu drar jag och grannfrun på minisemester.
    24 timmars egoboost väntar...

    Kullahalvön here we come!

    rest in peace




    Stackars, stackars lilla Stina... må du vila i frid!

    Igår eftermiddag hittade vi den svarta hönan Stina ihjälbiten och uppfläkt inne i dungen vid garaget.
    Som den "hönsmamma" och djurvän jag är fällde jag en liten sorglig tår över att någon ville henne ont.

    Men vem?
    Med kylan kommer rovdjur fram ur sina vrår och på jakt efter mat.
    M observerade så sent som i förrgår en stor rovfågel som tog sats och dök från klar himmel ner mellan våra bilar och högg en stackars mus.
    Men eftersom Stina befann sig inne i dungen så tycker jag inte att det talar för en fågel, eller?
    Det känns inte heller som räven varit framme, för han hade väl ändå ätit upp henne när han gjort sig besväret att döda?
    En Mård kanske? Finns det ens Mård här?
    Eller är det rent av någon av katterna som fick lust att pröva lyckan... dom har å andra sidan inte varit särskilt intresserade av hönorna tidigare.
    Dom smög ju där runt hönshuset i början innan dom insåg att det var lika bra att låta dom vara.


    Jaa, inte sjutton vet jag men jag antar att det här är något man får vänja sig vid om man vill att hönsen ska gå lösa dagtid.
    Det är så härligt att se hur dom spatserar omkring i trädgården och att dom mår så bra av att inte vara instängda i bur.
    Dom har massor av gott att äta, alltid något nytt ställe som med stort intresse måste inspekteras och dom springer runt och småkivas emellanåt. Särskilt Doris och Siv.
    På eftermiddagen piper dom in i sitt välisolerade hus och det är bara att gå ut och stänga luckan.


    Stämningen är deppig i hönsgården idag och gänget vill knappt gå ut från huset. Stina, som trots att hon var gruppens doldis ,verkar vara djupt saknad.



    May you rest in peace och hoppas att du får det fint i djurhimlen...



    torsdag 26 januari 2012

    kom igen nu!!

    Tipsa om någon blogg du gillar nurå! Ni är ju ändå en del som läser här...
    Läs inlägget här om du missat det.

    sunkrummet





    Nu jäklar ska jag ta tag i rummet som gud glömde.

    Fönstret måste bytas och innan det är gjort är det ingen större idé att ta tag i väggarna så nog kommer det att se sådär överjävligt ut ett tag till.
    Men eftersom jag nästan inte står ut med allt det fula så tar jag nu iallafall tag i taket.
    Bjälken ska skrapas ren från tapetrester, tidningspapper (!!) och spackel å därefter slipas lite lätt.

    Bjälken och taket, det vill säga dom hyvlade plankorna som fanns under masoniten ska sedan vitlaseras.
    Precis som vi har det i resten av huset.



    varför i hela friden tapetserar man en bjälke? snyggt eller har det någon funktion??


    Nu händer det äntligen nåt!

    tisdag 24 januari 2012

    äppel päppel...



    Lite sådär, nästan i smyg, drömmer jag om att bli äppelodlare.
    Det känns lite romantiskt att strosa omkring bland gamla träd mumsandes på ett riktigt saftigt å lite syrligt äpple och filosofera över årets skörd. Polera lite på det rodnade skalet.
    Jag kan liksom se mig själv bli gammal ihop med äppleträd.
    Låter det konstigt?

    Eftersom äppleodlare tydligen är ett utdöende släkte och efterfrågan på svenska äpplen numera är större än utbudet kanske det inte är någon dum idé alls...
    I dag odlas 80-90% av alla svenska äpplen i Skåne och det är här de bästa förutsättningarna för att lyckas finns.

    Äpplets vänner är en ideell förening som bildats med syftet att säkra fruktodlingsbranschens ekonomiska överlevnad och rekrytera nya äppleodare samt sprida kunskap.
    De bjuder in till ett heldagsseminarium på Kiviks musteri den 3.e Februari och jag och en klasskamrat på Trädgårdsmästarutbildningen ska givetvis gå.
    Så himlans roligt och spännande. Föreläsningar och seminarier mellan 8-16... kommer vara helt äppelbombad nästa fredag!

    Kika in på http://www.alltomapple.se/default.htm

    bloggelibloggbloggblogg

    Visst är det roligt att hitta nya favvisbloggar?
    Oftast trillar man över dem av en slump, man googlar på nåt och så hamnar man hos någon som skrivit om det man googlar om.
    Ibland vänder man i dörren men det händer också att man hamnar på ett ställe som man verkligen gillar och som kanske rent av blir en favorit?!

    Nu tänkte jag iallafall gå en liten genväg och be er, ni som hittat till mej, om hjälp att hitta nya fina bloggar.
    Jag tänker att dels så får ni chansen att puscha er egen blogg och sen tipsa om er favorit.

    Hur?
    Använd kommentarsfunktionen nedan och
    1. skriv er egen bloggadress (om du har en) och någon rad om vad du bloggar om
    2. skriv din favvoblogg och en liten kommentar om vad den har för inriktning och kanske varför du gillar den.

    Nästa tisdag, den 31 januari gör jag en sammanställning av alla bloggar i ett separat inlägg och listar dem alla så att ni också lätt hittar till dom.

    Jag börjar med att tips er om en blogg jag följt ett tag och som jag verkligen gillar nämligen
    Nisse i torpet
    Nisse skriver om sitt liv på landet. Allt från odling och annorlunda sätt att förvara grönsaker, hönshusbygge och självhushållningsapparater. I bland något recept eller hur han tar tillvara på det han odlar.

    Min egen blogg då Ebba på landet, men hit har ni ju redan hittat.

    Ok, Hit me!

    måndag 23 januari 2012

    fredagsutflykt








    Tidigt i höstas läste Mattias en trevlig artikel i Ystads Allehanda som handlade om företaget Bege-skinn i Simrishamn.
    Vi blev nyfikna och har tänkt besöka deras butik sedan dess men först i fredags blev det av.
    Packade in oss i bilen lagom till Alfreds morgonlur och körde genom ett frostigt Skåne.


    Bege-skinn är ett litet företag som drivs av makarna Carina och Håkan.
    Företaget startades redan 1948. De är både producent, grossist och detaljist.
    Den egna tillverkningen av skinnprodukter som handskar, tofflor och mössor sker i den stora ateljén bakom butiken i Simrishamn. Materialet är till 99% miljöskinn och lammskinnen bereds i Tranås.

    De värnar verkligen om det svenska hantverket, vikten av god kvalitet och delar friskt med sig av tankar och erfarenheter kring den billiga Kina/Asien produktion som tagit över världen.

    Precis som jag önskar Carina och Håkan en mer hållbar produktion överlag vilket innebär att vi måste börja tillverka våra produkter på hemmaplan igen.
    Själv tror jag att sättet vi producerar och konsumerar på nått sitt absoluta klimax och vi kommer snart att vara tvungna att tänka om.
    Butiker som Bege som tillhandahåller kläder och skor av utomordentlig kvalitet kommer förhoppningsvis bara att bli fler i framtiden.







    Eftersom vi kanske var lite mer intresserade än de flesta andra som tittar in i butiken så fick vi följa med in i syateljen.
    Vi ville köpa ett par lammskinns tossor till Alfred och då de var slut i hans storlek så gjorde Carina raskt ett par som passade hans lilla fossing.

    Mönsterdelarna stansades ut med gamla fina metallmått, nästan som att baka pepparkakor. Sedan syddes de ihop på en av de gamla industrimaskinerna längre in i lokalen. Skinnet fick vi välja ut själva.
    Allt som allt tog det ca 5 min att göra tofflorna... Fantastiskt.

    Som sömmerska blev jag naturligtvis alldeles salig när jag fick komma in i ateljén och titta på alla tyger, maskiner och klippbord överbelamrade med mönsterdelar och olika verktyg.
    Särskilt roligt när tiden nästan stått stilla sedan 50-talet.

    torsdag 19 januari 2012

    vackert, magiskt och kraftfullt...





    ... och alldeles underbart.

    Det händer inte så ofta att man blir kär på riktigt. Sådär så att det liksom suger till i hela magen. Orden räcker inte riktigt till och man kan inte få nog.
    GhaA!!!

    Så känner jag för norska smyckesdesignern Bjørg Nordli-Mathisens vackra smycken.
    Dom får mej att känna ett riktigt habegär. Om jag bara hade råd...

    Mitt första möte med BJÖRG var för kanske 5 år sedan då jag besökte Formex som är en inköpsmässa i Stockholm.
    Jag var där för att träffa en del av mina leverantörer och beställa nytt till butiken.
    Under min sista dag då jag var klar och väntade på att mitt resesällskap ( flickorna i grannbutiken) skulle bli klara strövade jag omkring utan mål och snubblade nästan över det lilla, lilla bordet med de mest fantastiska små juveler.
    Jag fullständigt tappade tid och rum och höll således på att missa både taxi och tåg tillbaka till Lund.

    Det är inte ofta, eller det har nog aldrig hänt att jag köpt lite dyrare, riktiga smycken varken före eller efter det. Brukar mest bli krimskrams.
    I vilket fall som helst så "bondade" vi, jag och säljaren och jag fick lov att köpa några smycken till mej själv på plats.
    Vilken grej, fick pinna bort till bankomaten och med mej hem i fickan hade jag två ringar och 3 halsband.
    Inget jag ångar. Jag älskar dem alla men allra mest ringarna.
    Ett tag tänkte jag köpa in dem till butiken men det blev aldrig så. Vilket nog va tur för jag hade nog inte kunnat behärska mej. Jag hade handlat med hjärtat och inte med huvudet vilket är helt fel taktik när man ska göra stora inköp... iallafall när det är lite dyrare sådana.


    http://www.bjorgjewellery.com/

    onsdag 18 januari 2012

    het kycklinggryta m jordnötter lchf




    Här kommer ett smarrigt kycklingrecept som passar perfekt om du som jag har jordnötssmör kvar från julbaket.
    Annars får du köpa en ny burk ;o)
    Receptet är från början Dr.Dahlqvists men eftersom jag gjort om det rätt mycket är det nu mitt eget!

    Ebbas kycklinggryta LCHF

    ca 1 kg kycklinglårfile (godare och saftigare än bröstfile)
    1 paket bacon
    1 lök
    1 klyfta vitlök
    1/2 röd paprika
    1/2 grön paprika
    1/2-1 dl jordnötssmör crunch-gärna ekologisk
    1 burk kokosmjölk, naturligtvis ej lightvarianten
    grädde efter smak, tog väl kanske 1 dl
    sambal efter smak ( kan jag ha haft i 3 tsk??)
    salt å peppar
    en skvätt sockerfri soja
    smör till stekning

    Den här grytan blir godare om man kokar den rätt länge, kanske 1,5 timme på låg ugnsvärme. Går ju att köra på plattan med men jag föredrar ugn när det ska koka lite längre.

    Dela varje filé på 2 och fräs med salt och peppar i omgångar så att dom får fin färg. Lägg över i tex en emaljgryta som är lagom stor.
    Tärna upp baconet och stek i lite smör på medelvärme så att det får färg och blir så mycket flott som möjligt kvar i pannan, stek alltså inte torrt. Lägg över i grytan.
    Tillsätt lite smör i stekpannan med baconfettet och svetta lök och vitlök på svag värme och lägg även över detta i grytan.
    Vispa sedan ur smakerna ur stekpannan genom att tillsätta grädde, sambal, kokosmjölk och en skvätt soja. Häll över i grytan.
    Blanda lite och smaka av, mera salt?
    Kör in i ugnen på 120 grader i 1-1,5 timme.
    När du har en kvart kvar ungefär lägger du i strimlad paprika, vevar lite och smakar av, sen tillbaka i ugnen.

    Servera med blomkålsris och en grönsallad






    Blomkålsris är superenkelt och det gör du genom att riva hela huvudet på rivjärnets största hål.
    Lägg sedan i kokande vatten och koka ca 2 minuter.
    Häll av i durkslag och salta.



    

    tisdag 17 januari 2012

    minusgrader




    Nu är det kallt och nästa vecka väntas snö i skåneland.
    Har vi inte hjälpt fåglarna med mat tidigare i vinter så gör vi det nu, eller hur?

    måndag 16 januari 2012

    Måndag innebär...



    Ja, just det... VÅGEN!

    Vecka 2 =  -1,5kg

    Inte illa!
    Med tanke på att det inte gjorts många fysiska knop under helgen och med liggläget i soffan som infann sig någon gång under fredag eftermiddag och avslutades så sent som i går kväll.
    Därtill en man som har plöjt igenom både chipspåse, smågodispåse (ghaaaa!!! min absoluta svaghet), chokladkaka, nötter och bulle under samma tid.
    Hade jag inte ätit strikt LCHF hade jag under inga som helst omständigheter bara kunnat sitta i andra änden av soffan och storögt kolla in krängandet.

    Jag hade inte heller kunnat låta bli att rota i den godispåse han lämnat eftersig och som hånfullt tittar ner på mej uppifrån skafferiets ovansida, vilkets är M´s "hemliga" förråd för ovan nämnda varor.

    Skam den som ger sig!

    äntligen måndag...




    I en hel vecka har jag väntat på min favoritserie och idag är det äntligen dags för ett nytt avsnitt.
    Ni har väl inte missat SVTs Mildred Pierce?
    Den är så fin och Kate Winslet är ju bara så himla, himla bra.

    Nu måste jag bara vänta in kvällen.

    söndag 15 januari 2012

    LCHF Pannkaka



    Jag har länge tänkt prova att göra LCHF pannkaka men det har inte riktigt blivit av.
    Det florerar en hel del snarlika recept på internet men jag valde att göra efter Anna Halléns recept som finns i LCHF för kvinnor.

    Eftersom jag försöker att vara lite försiktig med feta mejeriprodukter var jag lite tveksam men jag tänkte att det är värt ett försök. Det lät ju så gott och min äggröra-bacon som jag äter dag ut och dag in, vecka efter vecka är ju inte helt spännande.

    Tyvärr så höll jag mej inte särskilt mätt någon längre stund trots den höga andelen fett och jag brottades också med ett sötsug hela dagen.
    Eftersom jag vet att mycket grädde och cremefraiche triggar mitt sötsug så är dethär ingen bra frulle för min del, i pågående viktmiskning ska tilläggas.
    Har jag nått min målvikt kan jag nog unna mig en LCHF pannkaka till helgen utan problem. Men inte nu.
    Vi är ju alla så olika och jag vet att det är många som käkar pannkakan till frukost varje dag.

    Här kommer iallafall receptet.
    Fixar du att käka yoghurt så servera med en klick rysk sådan och lite hallon och blåbär.
    Taget från LCHF för kvinnor av Anna Hallen´

    PANNKAKA LCHF

    3 ägg
    1 dl creme fraiche eller grädde
    1,5 msk kokosmjöl
    1 krm vaniljpulver (ej vaniljsocker)
    2 msk smör att steka i

    Blanda alla ingredienser och vispa slätt. Gärna med ballongvisp.
    Stek på medelvärme  och gör dom ca 10-12 cm stora för att lätt kunna vända dom.
    Stek i gjutjärnspanna och ej i teflon för fin och krispig yta.




    Efter frukost blir det promenad i kylan.

    lördag 14 januari 2012

    snödroppe ´Galanthus nivalis`



    Redan i mellandagarna observerade jag att snödropparna var på väg upp, men sen glömde jag bort dom.
    Igår fick jag då syn på dom igen.
    Härliga snödroppe.

    Det är något visst med det första som dyker upp i trädgården. Nu börjar livet igen.
    Med hopp om grönska, värme och sol.
    Snart är våren här.

    I år får jag dessutom visa Alfred allt det vackra i trädgården och han ska få så sina första morötter. Med lite hjälp förstås.





    Snödroppe ´Galanthus nivalis`

    Är tillsammans med Vintergäck en av de första blommorna som visar sig på våren.
    Blommar i Januari-Februari.
    Den tillhör familjen amaryllisväxter och är en lökväxt.
    Såväl växtdelar som löken är giftig.

    Auktor,  (namngivare eller den som först använde sig av växtens namn i skrift) av växten är Linné

    torsdag 12 januari 2012

    ibland blir man nöjd

    Tidningar och olika medlemsklubbar brukar i de flesta fall ha lockerbjudanden och presenter för att man ska frestas att börja prenumerera på just DEN tidningen eller gå med i DEN klubben.
    Nästan alltid är dessa gåvor en samling onödigheter i form av en designad tygpåse, en klocka ( som slutar att fungera efter en vecka) eller kanske en nästan tom mascara.
    Det är ju oftast inte själva gåvan som får en att prenumerera utan att man faktiskt vill ha just DEN tidningen för att den är bra...
    eller det borde iallafall vara så.

    Men, ibland... och då ytterst sällan, eller kanske har jag aldrig varit med om det tidigare när jag tänker efter, är det tvärt om... eller iallafall nästan. Alltså en kombo.

    Ok, nu undrar ni säkert vart jag vill komma och det ska jag tala om. Det stavas Bonniers bokklubb.
    Oftast slänger jag den typen av reklam så varför jag valde att öppna brevet den här gången vet jag inte.
    Av två anledningar valde jag att gå med i deras bokklubb.

    Gåvan jag skulle få för att jag skulle bli medlem var så lockande att när jag dessutom såg att det fanns en bok som jag länge velat köpa så valde jag att slå till.






    Boken heter LCHF för kvinnor av Anna Hallén och är en receptbok i första hand men inledningsvis berättar hon också sakligt vad LCHF är och vilka hälsofördelar det ger.
    Hon påpekar att LCHF inte är något nytt, även om själva namnet är en modern benämning på vad vi människor levt av i alla tider...innan nyckelhålsmärkningen och alla på-låtsas-inget-fett-produkter kom.
    Boken är inbunden med fina bilder och massor av smarriga recept.
    OBS: jag lovar att även män kan äta av recepten.

    Eftersom man skulle välja två böcker blev det även Digitalfotografi- Lär dig yrkesfotografernas hemligheter av Scott Kelby.
    Denna bok fick mej inte precis att göra vågen och hoppa högt men jag kan säkert lära mig något.

    Nu då till gåvan:
    6 frukost/dessertskålar och en sallads skål från Rörstrand i serien swedish Grace i färgen snow.
    Makalöst fina. Så fina att jag nu funderar på att börja samla på hela serien.







    Servisen har många år på nacken och följande går att läsa på Rörstrands hemsida;

    Swedish Grace

    Servisen Swedish Grace är minst lika omtyckt idag som när den premiärvisades på Stockholms­utställningen 1930. Louise Adelborg lyckades på ett elegant vis förmedla känslan av vajande veteax i sommarvinden. Samtidigt skapade hon sig en självklar plats i såväl svenska folkets hjärtan som på deras matbord.

    Serien finns i hela 7 fina färger tex Ros, Äng och Is